THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP153 – Обръщане на полюсите [Ratio Weekly]

В този обзорен епизод изследваме любопитни фрагменти от миналото. Говорим за:

  • древно обръщане на полюсите и ефекта му върху климата;
  • миналото на Земята като изцяло воден свят;
  • ДНК от най-стария мамут;
  • останки от най-голямата пивоварна в Древен Египет.

Разбира се, нямаше как освен древни теми да не погледнем и км бъдещето — след успешния тест на ракетата SLS сме по-близо до разходка до Луната. Стягайте багажа и слушайте епизода за седмичната си доза наука!

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg.

Споменато в епизода:

  • NASA извърши успешен Green Test на ракетата SLS. Вече е официално – отиваме на Луната (тук)
  • Обръщане на полюсите преди 42 хиляди години е имало ужасен ефект върху климата (Тук)
  • Земята може да е била почти изцяло воден свят преди милиарди години (тук)
  • Невероятно откритие на динозавър мътещ яйцата си (тук)
  • Извлечена е ДНК от най-стария мамут от преди над 1 млн.г (тук)
  • Останки от най-голямата древна пивоварна в света са открити в Египет (тук)

За водещия

Никола Кереков има бакалавърска степен по молекулярна биология, магистърска степен по клетъчна биология и докторска степен по имунология. Въпреки разнообразните си познания в сферата е на мнение, че имунната система е един от най-сложните механизми, с които хората сме се сблъсквали и ще мине още доста време преди да я опознаем достатъчно, че да можем да я контролираме. Активно се интересува от епидемиология на остри заразни заболявания в човешката популация и ваксинология. Един от организаторите на Ratio – платформа за комуникация на науката на човешки език.

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.