fbpx

THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP156 – Моят главоног учител [Ratio Weekly]

Новата седмица идва с нов обзорен епизод на Ratio.

В нашата подкаст-менажерия този път е пълно с:

  • октоподи, усещащи болка и планиращи сепии;
  • драматични морски охлюви;
  • зайчета, ходещи на ръце;
  • хлебарки с особени сексуални предпочитания;
  • птици имитатори.

Слушайте ни за седмичната си доза наука!

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg.

Споменато в епизода:

  • Октоподите чувстват болка като нас (тук) а сепиите могат да планират действията си (тук)
  • Морски охлюв си отрязва сам главата, но оцелява (тук)
  • Зайчета не могат да скачат и ходят на ръце, а учените най-накрая знаят генетичната причина за това (тук)
  • Сексуален канибализъм – хлебарки се гризат една друга от страст (тук)
  • Мъжката птица Лири (Lyrebird) имитира сигнал за тревога, за да накара женската да не бЕга (тук) Демонстрация на невероятните способности на мъжката птица Лири да имитира звуци (тук)

За водещия

Никола Кереков има бакалавърска степен по молекулярна биология, магистърска степен по клетъчна биология и докторска степен по имунология. Въпреки разнообразните си познания в сферата е на мнение, че имунната система е един от най-сложните механизми, с които хората сме се сблъсквали и ще мине още доста време преди да я опознаем достатъчно, че да можем да я контролираме. Активно се интересува от епидемиология на остри заразни заболявания в човешката популация и ваксинология. Един от организаторите на Ratio – платформа за комуникация на науката на човешки език.

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.