THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP159 – Лични данни и свобода [Vox Nihili със Стоян Ставру]

В серията Vox Nihili, която реализираме с “Предизвикай правото!“, изследваме пресечните точки на науката и етиката.

В този епизод тръгнахме по следите на личните данни, за да видим защо те са толкова важни, и стигнахме до въпрос, който винаги е бил централен за поредицата – свободата.

Любо, Стоян и Константин Василев обсъждат:

 • Какво представляват личните данни и дали те са наша „собственост“?
 • Защо личните ни данни са ценни и как те са свързани с т.нар. „икономиката на вниманието“?
 • Какво представлява дигиталния капитализъм и как информацията осигурява сигурност на продажбите?
 • Защо и как т.нар. „капитализмът на наблюдението“ създава опасност за демокрацията?
 • Удобството по-важно ли е от свободата ми и мога ли да имам и двете?
 • Какви са ограничението при вземането на решения, които се базират на автоматично обработване на лични данни и профилиране?
 • Какви права имам, когато някой има и ползва моите лични данни?
 • Какви са последиците от новите дигитални асиметрии и неравенства, свързани със знание и достъп до информация?
 • Какво общо с това имат гълъбите, вибраторите, КИВ-лите (кифлите?), LinkedIn, Тръмп и непрозрачността?

Сравнихме извличането на лични данни с добива на нефт, разпознавайки в информацията основното гориво на днешната икономика. Поспорихме доста дали персонализираните услуги са нещо, за което трябва да се радваме и благодарим, или всъщност е изкушение, на което ще става все по-трудно да издържим. Кив оспори черните картини, в които Ставру се опита да обрисува „Новият дигитален Луцифер“, въпреки че подкрепи изцяло политиката на Европейския съюз в областта на регулациите на личните данни.

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg.

Дата на записа: 16 януари 2021 г.

Споменато в епизода

 • They Are Watching You—and Everything Else on the Planet. Technology and our increasing demand for security have put us all under surveillance. Is privacy becoming just a memory? Robert Draper, National Geographic 2018, Февруари (линк);
 • Data Capitalism: Redefining the Logics of Surveillance and Privacy, Sarah West, Business & Society, 2019, 1, р. 20–41 (линк);
 • Shoshana Zuboff on ‘surveillance capitalism’ and how tech companies are always watching us, Channel 4 News, YouTube (линк);
 • За духа на дигиталния капитализъм, Вяра Стоилова, Икономически и социални алтернативи, 2020, № 1 (линк);
 • Закон за защита на личните данни, В сила от 01.01.2002 г., чл. 52 (линк).

За водещия

Стоян Ставру е български юрист и философ. Той е доцент в секция “Етически изседвания” на ИФС при БАН. Преподавател по „Биоправо“ (първият в България) и „Медицинско право“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и в Нов български университет. Автор на първата книга по биоправо в България”„Видения в Кутията на Пандора. Биоправо“ (2014).

За подкаста

Тази мини-серия в Ratio Podcast изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в дистанционен аудио формат.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.