fbpx

THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP160 – Ретроспекция [inter alia]

Когато хвърлим поглед назад към миналото, не само като индивиди, а и като общество, обикновено ни е трудно просто да го приемем равнодушно. Не, доста по-често оценяваме предишното време или като забравени златни години, или като тъмни векове, които е по-добре, че сме преодолели.

В този епизод на inter alia Васко и Любо поглеждат през рамо, обсъждайки:

  • какво общо имат Орфей и Библията с погледа назад;
  • защо имаме навика да обожествяваме или демонизираме миналото време;
  • в какви отношенията са помежду си паметта и забравата;
  • времеубежище ли е миналото за нас;
  • променил ли се е в годините начинът, по който гледаме на миналото;
  • възможно ли е миналото да не съществува.

Ако понякога с умиление отвръщате поглед към отминалите епизоди на подкаста, мечтаейки за светло бъдеще с още много интересни дискусии, подкрепете това, което правим, като ни станете патрони на patreon.com/ratiobg

Вметнато между другото

За водещия

Васил Лозанов е учител по философия и заместник-директор на Испанската гимназия (164. ГПИЕ „Мигел де Сервантес“) в София. По образование е юрист, но интересът му към човека и обществото го тласка към въпросите на психологията, метафизиката и… настолните игри. Доволен да е открил своя собствен смисъл на съществуването в учителската професия, Васко обичайно прекарва времето си обграден от приятели, книги или каквото се случи по пътя на обичайните му разходки, тъй като в разговорите и размислите открива необходимите инструменти за себеусъвършенстване. Но също така не отказва бира.

За подкаста

В мини-серията Inter Alia си говорим за проблемите на обществото, културата и изкуството. Например съществува ли перфектният разговор, защо изкуството е пълно с ужас и какво е бъдещото ни културно съжителсво с роботите.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.