THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP163 — Neuralink [Ratio Weekly]

Тази седмица ви представяме една серия новини, които ще ви накарат да се почувствате съвсем в бъдещето. Говорим за:

  • първия самостоятелен полет на Марс;
  • подготовката на апарат за кацане на Луната;
  • маймуни играещи компютърни игри с ума си.

Е, нямаше как да пропуснем и по-малко въодушевяващи новини, за които си струва да се говори, свързани с коронавируса и обезлесяването. Чуйте повече в епизода.

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg.

Споменато в епизода:

  • Ingenuity литна за пръв път (тук)
  • Апаратът OSIRIS-ReX направи последен оглед на мястото на вземане на проба (тук)
  • NASA посочи SpaceX като победител в конкурса за създаване на апарат за кацане на Луната (тук) Каква е причината за решението (тук)
  • Маймуна може да управлява курсор и да играе на играта понг само със съзнанието си чрез Neuralink (тук)
  • Ще заразяват хора с коронавирус повторно в името на науката (тук)
  • Нова функция в Google Earth позволява да се наблюдава динамиката на промените на Земята гледана от космоса (тук) Конкретно: timelapse клипче на промяната в количеството на горите на различни места по света (тук)

За водещия

Никола Кереков има бакалавърска степен по молекулярна биология, магистърска степен по клетъчна биология и докторска степен по имунология. Въпреки разнообразните си познания в сферата е на мнение, че имунната система е един от най-сложните механизми, с които хората сме се сблъсквали и ще мине още доста време преди да я опознаем достатъчно, че да можем да я контролираме. Активно се интересува от епидемиология на остри заразни заболявания в човешката популация и ваксинология. Един от организаторите на Ratio – платформа за комуникация на науката на човешки език.

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.