THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP165 – Мъчилище мое [inter alia]

Популярно мнение е, че училището е една от формите на необходимото зло – хем е изключително важно за всяка личност, хем все не сме доволни от него и имаме чувството, че трябва из основи да се реформира. Но какво точно не харесваме? И какво все пак трябва да му признаем?

В този епизод на inter alia Любо е оплетен в мрежите на Васко, който влиза напълно в ролята си на учител, докато двамата дискутират теми като:

  • какво е променливото и непроменимото в образователната система;
  • цели ли затъпяването ни институционализираното образование;
  • пагубно ли се оказва дистанционното обучение за децата;
  • кое е най-полезното, което можем да научим в училище;
  • как един учител може да се изхитри и да преподава повече от учебната програма.

===
Ако ви е интересно да се образовате и по други подобни теми, онлайн класна стая не можем да предложим, но винаги можете да ни станете патрони на patreon.com/ratiobg, с което ще получите достъп и до Discord сървър, в който разговорите ни продължават.

Вметнато между другото

За водещия

Васил Лозанов е учител по философия и заместник-директор на Испанската гимназия (164. ГПИЕ „Мигел де Сервантес“) в София. По образование е юрист, но интересът му към човека и обществото го тласка към въпросите на психологията, метафизиката и… настолните игри. Доволен да е открил своя собствен смисъл на съществуването в учителската професия, Васко обичайно прекарва времето си обграден от приятели, книги или каквото се случи по пътя на обичайните му разходки, тъй като в разговорите и размислите открива необходимите инструменти за себеусъвършенстване. Но също така не отказва бира.

За подкаста

В мини-серията Inter Alia си говорим за проблемите на обществото, културата и изкуството. Например съществува ли перфектният разговор, защо изкуството е пълно с ужас и какво е бъдещото ни културно съжителсво с роботите.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.