THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP168 – Ваксина срещу малария [Ratio Weekly]

В този седмичен епизод сме ви подготвили една голяма добра новина – нова ваксина срещу малария показва 77% ефективност, с което поставя нов рекорд!

Сред други нови научни постижения имаме и успешно изстрелване на първия модул на китайската космическа станция и четвърти полет на Ingenuity на Марс.

В био-новините пък змии се катерят по вертикални стълбове, а песента на китовете може да ни помогне в изследването на морското дъно.

Слушайте ни за седмичната си доза наука!

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg.

Споменато в епизода:

  • Китай изстреля успешно първия модул на новата си космическа станция (тук)
  • Inginuity направи 4тия си полет, а мисията на малкото хеликоптерче беше официално удължена от НАСА (тук)
  • Обещаваща ваксина за малария (тук)
  • Да се използват песните на китовете за анализиране на океанското дъно (тук) (тук)
  • Змия демонстрира нов тип придвижване, което ѝ позволява да се катери по вертикални стълбове (тук)

За водещия

Никола Кереков има бакалавърска степен по молекулярна биология, магистърска степен по клетъчна биология и докторска степен по имунология. Въпреки разнообразните си познания в сферата е на мнение, че имунната система е един от най-сложните механизми, с които хората сме се сблъсквали и ще мине още доста време преди да я опознаем достатъчно, че да можем да я контролираме. Активно се интересува от епидемиология на остри заразни заболявания в човешката популация и ваксинология. Един от организаторите на Ratio – платформа за комуникация на науката на човешки език.

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.