THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP17 – Спомени за космическото ни бъдеще [w/ Венцислав Петров]

В този епизод на Ratio Podcast на гости ни е Венцислав Петров – популяризатор на астрономията, с когото обръщаме поглед към Космоса, неговото минало и бъдеще.

Задълбахме в доста разнообразни въпроси като:

  • Какви са честите и не толкова познатите конспиративни теории свързани с надпреварата до Луната през Студената война?
  • Как можем да стимулираме хората да се интересуват от чиста наука?
  • Има ли смисъл от колонизиране на Марс и как влияе човешкият фактор при такова пътуване?
  • Ще срещнем ли извънземен живот и какво общо имат френските екзистенциалисти с този въпрос?
  • С какви научни артефакти се звукоизолира студиото на Ratio?

Чуйте повече в епизода!

Споменато в епизода

За госта

Венцислав Петров притежава бакалавърска степен по Бизнес администрация от Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и повече от 15 години се занимава професионално с провеждане на обучения и презентации в български и международни компании.

От 2018 година е част от магистърската програма “Астрономия и популяризация на астрономията“ към катедра Астрономия на Софийския университет. Венци винаги е бил страстен привърженик на науката в различните ѝ форми и истински вярва, че опознавайки космоса и небесните тела, ние не просто научаваме повече за тях, а можем да открием и поне част от отговорите на големите въпроси, които вълнуват човечеството, откакто то съществува: Защо ние? Защо тук? Какво ни предстои?

Венцислав Петров е участвал като лектор с тема „Луната“ в различни научно-популярни събития , организирани в Софийската и Смолянската обсерватории.

За подкаста

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.