THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP170 – Научна фантастика [inter alia]

inter alia приютява гласовете от “Дискусии за наука и култура” (ДНК) – видеопроект на Ratio, който представя пресечните точки на света на учените с този на хората на изкуството. Очаквайте всеки месец един или няколко епизода от поредицата – ще ги познаете по различната визия!

В първия епизод Васко и Любо разговарят с преводача от китайски Стефан Русинов за научната фантастика – дом на великата способност на човека да си представя онова, което не съществува.

Какво в научната фантастика ни привлича и кое е най-ценното в нея? Какво е мястото ѝ в широкия контекст на литературата? Как се справя един преводач, когато трябва да преведе науката от един фантастичен разказ или роман? Има ли нещо, което можем да наречем “наука за превода”?

В разговора ще чуете от първо лице преживяванията на Стефан покрай превода на гениалната трилогия на Лиу Цъсин “Земното минало”, чиято първа част – “Трите тела” – излезе на българския пазар през 2020 г., последвана от “Тъмна гора” през май 2021 г.

Дискусии за наука и култура (ДНК) е видеопоредица на Ratio, която се осъществява с подкрепата на Столична програма “Култура”.

Ако това, което правим, ви допада, можете да ни станете патрони на www.patreon.com/ratiobg. Така ще получите достъп и до Discord сървъра, в който разговорите ни продължават.

За водещия

Васил Лозанов е учител по философия и заместник-директор на Испанската гимназия (164. ГПИЕ „Мигел де Сервантес“) в София. По образование е юрист, но интересът му към човека и обществото го тласка към въпросите на психологията, метафизиката и… настолните игри. Доволен да е открил своя собствен смисъл на съществуването в учителската професия, Васко обичайно прекарва времето си обграден от приятели, книги или каквото се случи по пътя на обичайните му разходки, тъй като в разговорите и размислите открива необходимите инструменти за себеусъвършенстване. Но също така не отказва бира.

За подкаста

В мини-серията Inter Alia си говорим за проблемите на обществото, културата и изкуството. Например съществува ли перфектният разговор, защо изкуството е пълно с ужас и какво е бъдещото ни културно съжителсво с роботите.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.