THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP172 – За COVID и младите [Ratio Weekly]

В този обзорен епизод отново се връщаме на актуалната тема от последната година.

Нови данни показват, че COVID-19 поразява сърдечно-съдовата система дори на млади здрави хора. Но освен тази притеснителна информация имаме и добри новини около ваксините: ефективни бустерни ваксини и варианти за тийнейджъри вече са на хоризонта.

Освен за вируса, в епизода се спряхме и на новите постижения на Starship и любопитната история на 8 миди, които пазят достъпа до питейна вода на Познан, Полша.

Слушайте ни за седмичната си доза наука!

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg.

Споменато в епизода:

  • Starship с първо напълно успешно кацане (тук)
  • Документална поредица за космическите совалки: Challenger –   Final flight (тук)
  • КОВИД поразява сърдечно-съдовата система дори на млади здрави хора (тук)
  • Добри резултати при тестването на нова бустерна ваксина на Moderna срещу новите варианти на SARS-CoV-2 (тук)
  • Ваксината на Pfizer демонстрира задоволителна ефективност дори срещу новите варианти на коронавируса (тук)
  • Ваксината на Файзер беше одобрена за тийнейджъри (тук
  • Обучили са пчели да разпознават КОВИД (тук)
  • 4 миди могат да затворят достъпа до питейна вода на цял град в Полша (тук)

За водещия

Никола Кереков има бакалавърска степен по молекулярна биология, магистърска степен по клетъчна биология и докторска степен по имунология. Въпреки разнообразните си познания в сферата е на мнение, че имунната система е един от най-сложните механизми, с които хората сме се сблъсквали и ще мине още доста време преди да я опознаем достатъчно, че да можем да я контролираме. Активно се интересува от епидемиология на остри заразни заболявания в човешката популация и ваксинология. Един от организаторите на Ratio – платформа за комуникация на науката на човешки език.

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.