THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP173 – Кучешка ревност [Ratio Weekly]

Наваксваме с актуалните научни теми като се пренасяме за кратко на Марс и се гмурваме в света на животните.

Ето част от новините:

  • Без предварителни обявления, Китай приземи своя марсоход Джу-жон на Червената планета.
  • Директорът на компанията RocketLab си изяде шапката, след като ракетата им Електрон не успя да достигне орбита.
  • Вече знаем повече за животинските мустачки.

Говорим си и за ревността на кучетата, въображаемите кутии на котките и прозявките на лъвовете. Слушайте ни за седмичната си доза наука!

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg.

Споменато в епизода:

  • Китайския марсоход Джу-жон се приземи на повърхността на Червената планета (тук) Ще започне мисията си в идните няколко дни (тук) Първи снимки от роувъра (тук)
  • Ракетата Електрон на компанията RocketLab не успя да достигне орбита и загуби два сателита (тук) CEO-то на RocketLab си изяжда шапката по време на представянето на новата ракета Neutron (тук)
  • Как работят мустачките при животните (тук)
  • Ревността при кучетата (тук)
  • Котките обичат да стоят и във въображаеми кутии (тук)
  • Прозяващи се лъвове (тук)

За водещия

Никола Кереков има бакалавърска степен по молекулярна биология, магистърска степен по клетъчна биология и докторска степен по имунология. Въпреки разнообразните си познания в сферата е на мнение, че имунната система е един от най-сложните механизми, с които хората сме се сблъсквали и ще мине още доста време преди да я опознаем достатъчно, че да можем да я контролираме. Активно се интересува от епидемиология на остри заразни заболявания в човешката популация и ваксинология. Един от организаторите на Ratio – платформа за комуникация на науката на човешки език.

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.