THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP175 – Фунес паметливият [inter alia]

Какъв би бил животът, ако можеше да си спомниш всичко, което някога си виждал, чувал, докосвал, всеки аромат, всеки вкус, всяка дума и мисъл? Това в свръхчовек ли те превръща или е смазващ товар, непоносим за крехката човешка природа?

В този епизод на inter alia Любо и Васко обсъждат фантастичния разказ на Хорхе Луис Борхес “Фунес паметливият” и, тръгвайки от него, стигат до серия теми като:

  • кой е Борхес и защо го обожаваме;
  • какъв би бил животът, ако можеш да помниш всеки детайл;
  • може ли да казваш “Максимо Перес” вместо числото 7013;
  • как променя възприятието ти безсънието;
  • възможно ли е съществуването на реален Фунес.

Ако ви е приятно да ги слушате как размишляваме по творбите на литературни титани като Борхес (но все пак сте благодарни, че противно на Фунес имате способността да позабравяте разговорите ни), подкрепете ни на www.patreon.com/ratiobg.

Вметнато между другото

За водещия

Васил Лозанов е учител по философия и заместник-директор на Испанската гимназия (164. ГПИЕ „Мигел де Сервантес“) в София. По образование е юрист, но интересът му към човека и обществото го тласка към въпросите на психологията, метафизиката и… настолните игри. Доволен да е открил своя собствен смисъл на съществуването в учителската професия, Васко обичайно прекарва времето си обграден от приятели, книги или каквото се случи по пътя на обичайните му разходки, тъй като в разговорите и размислите открива необходимите инструменти за себеусъвършенстване. Но също така не отказва бира.

За подкаста

В мини-серията inter alia си говорим за проблемите на обществото, културата и изкуството. Например съществува ли перфектният разговор, защо изкуството е пълно с ужас и какво е бъдещото ни културно съжителсво с роботите.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.