THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP176 – Първи дъх [Ratio Weekly]

Възхищаваме се на магията на живота, въплътена в първата глътка въздух при раждане. Но знаем твърде малко за този невероятен момент – поне засега.

Учени са сканирани първото поемане на въздух при новородени – какво научаваме от него ще чуете в обзорния ни седмичен епизод.

Темата за първия дух ни отведе към по-общия въпрос за дишането, затова обсъдихме гущери-водолази и бозайници, които могат да дишат… от грешния край 🙂

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg.

Споменато в епизода:

  • За пръв път са сканирани първото поемане на въздух при новородени (тук)
  • Гущери дишат под вода използвайки въздушни мехурчета (тук) Кадри как анолисите дишат под вода използвайки мехурче с въздух (тук)
  • Бозайниците могат да дишат през задника си! (тук)
  • Учените са изстреляли бавноходки с оръдие, за да видят дали могат да оцелеят попадения в космоса (тук)

За водещия

Никола Кереков има бакалавърска степен по молекулярна биология, магистърска степен по клетъчна биология и докторска степен по имунология. Въпреки разнообразните си познания в сферата е на мнение, че имунната система е един от най-сложните механизми, с които хората сме се сблъсквали и ще мине още доста време преди да я опознаем достатъчно, че да можем да я контролираме. Активно се интересува от епидемиология на остри заразни заболявания в човешката популация и ваксинология. Един от организаторите на Ratio – платформа за комуникация на науката на човешки език.

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.