fbpx

THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP180 – Гадняри на изкуството [inter alia]

Пабло Пикасо, Пол Гоген, Х.Ф. Лъвкрафт, Чарлс Дикенс, Куентин Тарантино – едни от върховите имена в света на изкуството. Също така – ноторно известни задници и гадняри. Алкохолици, коцкари, грубияни, расисти, антисемити, мизогиници и експлоататори са само някои от чертите, които вървят в комплект с качествата, които притежават някои от най-значимите артисти в историята и днес.

Трябва ли това да ни накара да гледаме по различен начин на творенията им? Или няма значение какви са, стига да създават съвършенство?

В този епизод на inter alia Васко, Любо и Ники нищят несъответствието между неприятните личности и изкусните им творения, като минават през:

  • кой е Ричард Дад, възприемащ се за син на Озирис;
  • отразяват ли се лошите качества на човека върху изкуството му;
  • допустимо ли е да изтрием името на автора, за да спасим творението;
  • защо съдим с различна критичност живите и отминалите творци;
  • каква би могла да е цената на най-върховната асансьорна музика.

Абстрахирайки се от личностите ни, ако харесвате това, което правим, и бихте искали да ни подкрепите да продължаваме да творим чудати разговори, можете да го сторите на ratio.bg/support.

Вметнато между другото

За водещия

Васил Лозанов е учител по философия и заместник-директор на Испанската гимназия (164. ГПИЕ „Мигел де Сервантес“) в София. По образование е юрист, но интересът му към човека и обществото го тласка към въпросите на психологията, метафизиката и… настолните игри. Доволен да е открил своя собствен смисъл на съществуването в учителската професия, Васко обичайно прекарва времето си обграден от приятели, книги или каквото се случи по пътя на обичайните му разходки, тъй като в разговорите и размислите открива необходимите инструменти за себеусъвършенстване. Но също така не отказва бира.

За подкаста

В мини-серията inter alia си говорим за проблемите на обществото, културата и изкуството. Например съществува ли перфектният разговор, защо изкуството е пълно с ужас и какво е бъдещото ни културно съжителсво с роботите.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.