THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP192 – За книгите и четенето [inter alia с Васил Лозанов]

“Да си купуваш книги би било хубаво, ако можеше да си купуваш и време, в което да ги четеш; купуването на книги често се бърка с усвояването на съдържанието им”. Така пише Шопенхауер в едно свое есе, посветено на книгите и четенето, с което очертава няколко интересни момента около книжните тела, боравенето с тях, предимствата и недостатъците им.

В този епизод на inter alia Васко и Ники обсъждат поставените от Шопенхауер теми, сред които:

  • погубва ли четенето на книги собствения ни капацитет да мислим;
  • защо повечето книги не струват и не заслужават вниманието ни;
  • как се съотнасят политическата и литературната история;
  • нужно ли е да препрочитаме книгите и защо.

Ако сте почитатели на темите, които подбираме за подкаста, можете да ни подкрепите на ratio.bg/support, а като патрони в Patreon получавате достъп и до Discord сървър, в който не само можете да си чатите с нас, но и да се включите в нашия книжен клуб, който се събира веднъж месечно.

Вметнато между другото

За водещия

Васил Лозанов е учител по философия и заместник-директор на Испанската гимназия (164. ГПИЕ „Мигел де Сервантес“) в София. По образование е юрист, но интересът му към човека и обществото го тласка към въпросите на психологията, метафизиката и… настолните игри. Доволен да е открил своя собствен смисъл на съществуването в учителската професия, Васко обичайно прекарва времето си обграден от приятели, книги или каквото се случи по пътя на обичайните му разходки, тъй като в разговорите и размислите открива необходимите инструменти за себеусъвършенстване. Но също така не отказва бира.

За подкаста

В мини-серията inter alia си говорим за проблемите на обществото, културата и изкуството. Например съществува ли перфектният разговор, защо изкуството е пълно с ужас и какво е бъдещото ни културно съжителсво с роботите.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.