THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP202 – Да разполагаш с времето си [inter alia с Васил Лозанов]

Ларш Собю Кристенсен ни казва в едно свое стихотворение, че има време за всичко и за нищо, което добре резонира със съвременното устройство на живота. Правим сто неща и все бързаме, все имаме някакви задачки, все нещо сме планирали, календарите са пълни… Дори най-организираните от нас трябва да си зададат въпроса: добре, аз разполагам ли наистина с времето си?

В този епизод на inter alia Васко и Ники, любители на бавната наслада от съществуването, обсъждат:

  • бърнаут или блаженство ни донесе пандемията;
  • как градът и селото влияят на усещането ни за време;
  • защо твърде бързо сме обречени да умрем не в своето време;
  • какво казва един стоически философ за времето;
  • в какви сфери се разпростира бавното живеене;
  • възможно ли е да се умориш от наслаждение.

Подкрепете логореята ни на ratio.bg/support, като имате предвид, че патроните ни получават достъп до Discord сървър, където бавно и с наслада си дискутираме всякакви подобни теми.

Вметнато между другото

За водещия

Васил Лозанов е учител по философия и заместник-директор на Испанската гимназия (164. ГПИЕ „Мигел де Сервантес“) в София. По образование е юрист, но интересът му към човека и обществото го тласка към въпросите на психологията, метафизиката и… настолните игри. Доволен да е открил своя собствен смисъл на съществуването в учителската професия, Васко обичайно прекарва времето си обграден от приятели, книги или каквото се случи по пътя на обичайните му разходки, тъй като в разговорите и размислите открива необходимите инструменти за себеусъвършенстване. Но също така не отказва бира.

За подкаста

В мини-серията inter alia си говорим за проблемите на обществото, културата и изкуството. Например съществува ли перфектният разговор, защо изкуството е пълно с ужас и какво е бъдещото ни културно съжителсво с роботите.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.