THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP208 – 9/11 и паметта [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Днешният епизод “Ratio Weekly” е малко по-различен – вместо за актуално събитие, говорим за актуална годишнина. С наближаването на 20-годишнината от атентатите в САЩ на 11 септември решихме да поговорим за травмата и паметта.

Често казваме, че всеки помни къде е бил, когато е чул новината за терористичните актове. Но доколко паметта ни е правдиво отражение на реалността? Как се променят спомените ни с времето и как се отразяват травматичните събития на способността ни да помним? И как се отразяват такива събития на детската психика?

По тези теми говорим с Богомил Пешев, студент по Биология с научни интереси в сферата на невробилогията, и Иван Греченлиев, специализант в клиниката по детска психиатрия “Св. Никола”.

Епизодът е вдъхновен от новата документална поредица на National Geographic „11 СЕПТЕМВРИ: ЕДИН ДЕН В АМЕРИКА“, която описва събитията от 11 септември 2001 г. през очите на очевидци. Шестте ѝ епизода ще бъдат излъчени в четири поредни вечери от 22 ч. по National Geographic, а първия очакваме на 1 септември, в същия час.

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio тук.

Споменато в епизода:

  • Учени направиха изкуствена слъзна жлеза в лаборатория и я накараха да се “разплаче” (тук)
  • Хората усещат вкуса на тежката вода (тук)
  • Мозъчна пластичност – как се развиват мозъците на хора без corpus callosum (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.