THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP214 – Измислици в измислици [inter alia с Васил Лозанов]

Понякога изкуството имитира живота твърде добре, създавайки вътре в себе си дори свое собствено изкуство. Разказ в разказа, пиеса в пиесата, филм във филма – и как може да бъде прекрачена границата от измисленото към по-измисленото.

Ники и Васко се впускат в разговор за разни работи, сред които:

  • градски арт фестивали и събития през септември;
  • опаковането на Триумфалната арка като преходно изкуство;
  • любими измислици в измислиците (разкази, филми, пиеси);
  • кои са някои прочути несъществуващи книги с мрачна репутация;
  • с каква хитрост да се накарат десетокласници да гледат стари филми.

Епизодът завършва с кратко посвещение в памет на българския поет, литературен критик и наш приятел – Марин Бодаков.

Подкрепете логореята ни на ratio.bg/support, като имате предвид, че патроните ни получават достъп до Discord сървър, където бавно и с наслада си дискутираме всякакви подобни теми.

Вметнато между другото

За водещия

Васил Лозанов е учител по философия и заместник-директор на Испанската гимназия (164. ГПИЕ „Мигел де Сервантес“) в София. По образование е юрист, но интересът му към човека и обществото го тласка към въпросите на психологията, метафизиката и… настолните игри. Доволен да е открил своя собствен смисъл на съществуването в учителската професия, Васко обичайно прекарва времето си обграден от приятели, книги или каквото се случи по пътя на обичайните му разходки, тъй като в разговорите и размислите открива необходимите инструменти за себеусъвършенстване. Но също така не отказва бира.

За подкаста

В мини-серията inter alia си говорим за проблемите на обществото, културата и изкуството. Например съществува ли перфектният разговор, защо изкуството е пълно с ужас и какво е бъдещото ни културно съжителсво с роботите.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.