THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP223 – Възстановяване на миналото [inter alia с Васил Лозанов]

inter alia приютява гласовете от “Дискусии за наука и култура” (ДНК) – видеопроект на Ratio, който представя пресечните точки на света на учените с този на хората на изкуството.

В този епизод си говорим за историческата възстановка като изкуство, спектакъл и инструмент за изучаване на миналото.

  • Как се пресъздават исторически артефакти, оръжия и облекло?
  • Как и какво са яли римляните и какъв е вкусът на храните им днес?
  • Как е звучала тяхната музика и възможно ли е да я чуем и сега?

Манол Глишев, поет, преводач и исторически риенактър, рецитира молитва на готски, а Владимир Попов, създател на Сдружение за антични реконструкции “Мос Майорум Улпие Сердице”, ни разказва за смисъла на историческата възстановка, за вкуса на римския сос от рибени вътрешности и защо римляните изобщо не са вчерашни.

Миналото не съществува. Историята не съществува. Съществува единствено идеята за това минало, която историкът създава в настоящето. Всяко изследване на миналото е по същество “възстановка” – пресъздаване на един несъществуващ вече свят в който историкът пресъздава битието и света на историческия човек и опитва да се слее интелектуално и духовно с него. Да се изправи пред неговите дилеми, да мисли неговите мисли. Единствено разбирайки вътрешният свят на човека от миналото можем да разберем решенията му, които са довели да нашето настояще….

Ако харесвате това, което правим, ето как можете да ни подкрепите.

Дискусии за наука и култура (ДНК) е видеопоредица на Ratio, която се осъществява с подкрепата на Столична програма “Култура”.

За водещия

Васил Лозанов е учител по философия и заместник-директор на Испанската гимназия (164. ГПИЕ „Мигел де Сервантес“) в София. По образование е юрист, но интересът му към човека и обществото го тласка към въпросите на психологията, метафизиката и… настолните игри. Доволен да е открил своя собствен смисъл на съществуването в учителската професия, Васко обичайно прекарва времето си обграден от приятели, книги или каквото се случи по пътя на обичайните му разходки, тъй като в разговорите и размислите открива необходимите инструменти за себеусъвършенстване. Но също така не отказва бира.

За подкаста

В мини-серията inter alia си говорим за проблемите на обществото, културата и изкуството. Например съществува ли перфектният разговор, защо изкуството е пълно с ужас и какво е бъдещото ни културно съжителсво с роботите.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.