THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP231 – Руски гамбит [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Колкото по-пренаселен става космосът, толкова по-висока е вероятността в някакъв момент да станем свидетели на сценарий като от екшън-филм. Тази седмица руски тест на антиспътникова ракета застраши Международната космическа станция и всички астронавти на борда. Какво се случи и колко близо бяхме до сюжета на “Gravity” ще чуете от Петко и Никола в новия епизод на Ratio Weekly.

Освен тази новина, в епизода ще чуете още:

  • ще изстрелваме ли товари в космоса с “центрофуга”?
  • можем ли скоро да елиминираме Лаймската болест?
  • кое е най-новото доказателство за продължаващата човешка еволюция?

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio тук.

Епизодът е подкрепен от Software AG – един от продуктовите софтуерни лидери в света с R&D център в България. Научете повече за тях тук.

Споменато в епизода:

  • Пореден тест на антиспътникова ракета застраши МКС (тук)
  • SpaceX спечели поръчката за Skynet (тук)
  • Spinlaunch система за изстрелване на товари в космоса чрез центрофуга (тук)
  • Нов медикамент може да направи възможно изкореняването на Лаймската болест (тук)
  • Пример за продължаваща човешка еволюция – нова артерия в ръката на някои хора (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.