THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP249 – Науката във Формула 1 [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Вероятно и вие поне веднъж сте се възхищавали на невероятните скорости, инженерните иновации и чистата човешка страст за достигане на все по-добри резултати, които характеризират света на Формула 1. Е, в този седмичен епизод точно те са на фокус.

На гости на Никола и Петко този път са Габриела Стойчева и Петър Руевски. С тях коментираме структурата на болидите, мерките за безопасност, зрелищни катастрофи и оцелели като по чудо (но всъщност с наука) пилоти.

Слушайте ни, за да започнете седмицата на високи обороти!

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio тук.

Споменато в епизода

  • Инцидентът по време на Гран При на Бахрейн през 2020 г. (тук)
  • 3D-реконструкция, кадър по кадър, на катастрофата (тук)
  • как е устроен един болид на Формула 1 (тук)
  • какво представлява т.нар. Halo device, което предпазва главата на пилотите от летящи отломки (тук)

Alfa Romeo 4C – карбонов монокок

Alfa Romeo C4 | Carbon Fibre Monocoque

Ferrari Enzo

Paris show 2012: Ferrari Enzo chassis revealed | Autocar

За гостите

Габриела Стойчева споделя огромната си страст към автомобилите, моторспорта, високите скорости и естетиката в автомобилния дизайн. Набира популярност със своя ТикТок акаунт където обяснява по достъпен и разбираем начин различни технологии във формула едно.

Петър Руевски е инженер и програмист с години опит в програмирането и troubleshooting-a на различни автомобилни компоненти на съвременни коли. Истински фен на физиката. Гостувал ни е неведнъж.

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – екипът на Ratio) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.