THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP261 – Тъмни общества [inter alia с Васил Лозанов]

В месеца на мрака говорим за борбата между светлина и тъма, за забулените в мистерия тайни общества и за една противоречива философия, чиято репутация според някои е особено неприветлива.

В основния сегмент на епизода Ники и Васко обсъждат сенчестите организации, които будят едновременно страх и любопитство, и по-конкретно:

  • кога едно общество може да бъде обозначено като тайно;
  • как така тайните общества са едновременно плашещи и интересни;
  • кои са прословутите Skull and Bones и какво ги свързва с древния оратор Демостен;
  • къде можем да открием черепа на индианския вожд Джеронимо;
  • как Тамплиерите са натрупали богатствата си;
  • слага ли край на тайните общества интернет?

Литературната рубрика този път е посветена на особената фигура на Айн Ранд, като Снежи е избрала да се спре по-конкретно на “Изворът” и изложената вътре философия. Вие в кой отбор сте – на почитателите на Ранд или на онези, които биха я хвърлили от някоя скала?

Станете част от тайното (?) ни общество и ни помогнете да подобрим качеството на епизодите като ни подкрепите на ratio.bg/support.

За водещия

Васил Лозанов е учител по философия и заместник-директор на Испанската гимназия (164. ГПИЕ „Мигел де Сервантес“) в София. По образование е юрист, но интересът му към човека и обществото го тласка към въпросите на психологията, метафизиката и… настолните игри. Доволен да е открил своя собствен смисъл на съществуването в учителската професия, Васко обичайно прекарва времето си обграден от приятели, книги или каквото се случи по пътя на обичайните му разходки, тъй като в разговорите и размислите открива необходимите инструменти за себеусъвършенстване. Но също така не отказва бира.

За подкаста

В мини-серията inter alia си говорим за проблемите на обществото, културата и изкуството. Например съществува ли перфектният разговор, защо изкуството е пълно с ужас и какво е бъдещото ни културно съжителсво с роботите.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.