THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP262 – Глупави котки? [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Котешките мозъци не са това, което бяха! Как се различава мозъкът на домашните котки спрямо този на дивите им предшественици научаваме от ново проучване.

Освен тази тема, Петко и Никола говорят още за:

  • устройство, което помага на парализирани да проходят;
  • възможностите на спящия мозък;
  • смаляващия се човешки мозък.

Епизодът вече ви загатва, че март е Месецът на мозъка в Ratio. Очаквайте съвсем скоро пълната програма с тематични активности на ratio.bg/mart.

Епизодът е подкрепен от Мелън – българска софтуерна компания и дългогоишен партньор на Ratio. Научете повече за тях тук.

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio тук.

Споменато в епизода

  • За рибата с прозрачна глава (barrel-eyed fish, Macropinna microstoma) (тук) (тук)
  • Устройство помага на парализирани хора с увреждане на гръбначния стълб да проходят отново (тук) (тук)
  • Дори докато спим, мозъкът ни разпознава познати от непознати гласове (тук) (Naked Scientists)
  • Книга, спомената в епизода, във връзка с идеята, че сънят при извънземните животни може да работи по различен начин: Project Hail Mary – Andy Weir (тук)
  • Размерът на човешкия мозък намалява през последните хилядолетия (тук)
  • Домашните котки имат значително по-малък мозък от дивите си предшественици (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – екипът на Ratio) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.