THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP268 – Мозък, COVID и имунитет [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Ново изследване от Оксфордския университет с близо 800 участници сочи, че дори леки COVID инфекции водят до значими промени в мозъка. Какво знаем за тях на този етап ще чуете в седмичния епизод на Ratio Weekly.

Разширяваме темата за мозъка и имунитета със специален гост в епизода: д-р Аспарух Илиев, който завежда лаборатория по мозъчни инфекции към университета в Берн, Швейцария. С него говорим за предпазните механизми на мозъка, възстановяването след инфекции и серия други интересни неща.

Разбира се, нямаше как да пропуснем и други интересни неща от седмицата – говорим си за Ернест Шакълтън и новата мисия на SpaceX Polaris.

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio тук.

Споменато в епизода

  • Открили са потъналия кораб на Ернест Шакълтън край Антарктида (тук
  • Книга спомената в епизода: Ужас (Дан Симънс) – за мистериозното изчезване на екипажите на два от имперските изследователски кораби на Великобритания край Антарктида.  
  • Пътешествието на Шакълтън (Уилиям Грил) – детска книжка с издание на български (тук)
  • Jared Isaacman и SpaceX обявиха нова съвместна инициатива – мисията Polaris (тук) (тук) (интервю)
  • COVID има видим ефект върху мозъка, дори при леко прекарване (тук)

За госта

Д-р Аспарух Илиев завършва медицина в София с последваща докторанутра по фармаколгия. От 2001 година се занимава основно с научна, но и частично с клинична работа в Германия, преминавайки през институтите “Макс Планк”, университетите в Гьотинген и Вюрцбург. От 2015 завежда лаборатория по инфекции на мозъка към университета в Берн. Хабилитиран е от 2016 година.

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – екипът на Ratio) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.