THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP271 – Мозъчна регенерация [Ratio Weekly с Никола Кереков]

В този епизод на седмичния ни обзорен подкаст имаме по-тесен фокус около няколко медицински теми.

В първата част Петко и Никола обсъждат актуални новини от света на медицината:

  • какво се случи с пациента, получил първата трансплантация на свинско сърце?
  • как иновативна трансплантация на сърце при бебе може да реши проблема с отхвърляне на органа?
  • как се рестартира мозъка след дълбока упойка?

Във втората част на епизода ви срещаме с проф. д-р Антон Тончев от катедрата по Анатомия и ембриология на Варненския медицински университет. С него говорим за стволовите клетки в мозъка, неврогенезата при възрастни и мозъчната регенерация.

Епизодът е подкрепен от Мелън – българска софтуерна компания и дългогоишен партньор на Ratio. Научете повече за тях тук.

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio тук.

Споменато в епизода

  • Човекът с първата трансплантация на свинско сърце е починал (тук)
  • Бебе получи уникална трансплантация на сърце (тук
  • Мозъчните вълни при умиращ човек са измерени детайлно за пръв път (тук)
  • Как се рестартира мозъка след дълбока упойка (тук)
  • Странния случай на Финиъс Гейдж – най-известния пациент в неврофизиолaогията (тук) (тук)
  • Анатолий Бугорски – физикът който се “простреля” в главата със сноп високоенергитични протони от ускорител на частици (тук)

За госта

Проф. д-р Антон Тончев е директор на катедрата по Анатомия и ембриология и на Научно-изследователския институт във Варненския медицински университет. Основните му интереси са в сферата на стволовите клетки в мозъка, неврогенезата при възрастни и мозъчната регенерация.

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – екипът на Ratio) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.