THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP273 – Обезглавяване [inter alia с Васил Лозанов]

Подли разбойници, бунтовници с кауза, доблесни рицари, печални журналисти, крале и кралици, светци – мнозина и с различен статус са били онези, които буквално са загубили главата си в една от най-мрачните, но и любопитни човешки практики. В Месеца на мозъка ви водим на необичайна тъмна разходка из символизма и попкултурните прояви на обезглавяването.

В този епизод на гости е Благой Иванов, който си говори с Васко за:

  • сравнение на обезглавяването с други форми на отнемане на живота;
  • най-зловещото в Конника без глава;
  • коя рок знаменитост Благой е виждал да бъде обезглавена на сцена;
  • връзката между зомбита и загубата на глава;
  • развитието на обезглавяването като символ и ритуал в историята;
  • защо палачите носят черни качулки?

В литературната рубрика пък Снежи говори за Ремарк и антивоенната литература, като минава през няколко от най-значимите му творби, които са я впечатлили.

Ако не ви е гръмнала главата от многото ни приказки, а напротив – интересно ви е да слушате подобни теми, вижте как можете да ни ударите едно рамо на ratio.bg/support.

За водещия

Васил Лозанов е учител по философия и заместник-директор на Испанската гимназия (164. ГПИЕ „Мигел де Сервантес“) в София. По образование е юрист, но интересът му към човека и обществото го тласка към въпросите на психологията, метафизиката и… настолните игри. Доволен да е открил своя собствен смисъл на съществуването в учителската професия, Васко обичайно прекарва времето си обграден от приятели, книги или каквото се случи по пътя на обичайните му разходки, тъй като в разговорите и размислите открива необходимите инструменти за себеусъвършенстване. Но също така не отказва бира.

За подкаста

В мини-серията inter alia си говорим за проблемите на обществото, културата и изкуството. Например съществува ли перфектният разговор, защо изкуството е пълно с ужас и какво е бъдещото ни културно съжителсво с роботите.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.