THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP274 – Подводни станции [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Днес ще чуете един по-различен епизод – част от специалната ни “тайна” серия, достъпна само за поддръжниците на Ratio в Patreon. Вместо да говорим за актуални новини, в нея покриваме в дълбочина една конкретна тема, за която до този момент вероятно дори не сте и подозирали, че искате да научите повече. Какъвто е случаят с подводните станции.

От Жул Верн през Жак Кусто, мечтата на човечеството за подводни станции и живот в океана не стихва. В този специален епизод Никола и Петко обсъждат съвременното развитие на тази мечта — от последната подводна изследователска станция до термоядрени подводници.

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio тук.

Споменато в епизода

  • Последната функционираща подводна изследователска станция – Aquarius Reef Base (тук)
  • Одисея (2016): Биографичен филм за Жак Кусто (тук)
  • Подводната станция Proteus на Фабиен Кусто, племенника на Жак Кусто (тук)
  • Сатурационно гмуркане (тук)
  • Статус-6 (Посейдон): “оръжие на Страшния Съд”, автономна роботизирана подводница носеща мощна, но и мръсна термоядрена бомба (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – екипът на Ratio) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.