THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP276 – Тъмна гора [с Виктор Данчев]

“Вселената е тъмна гора, а цивилизациите са ловци, които се промъкват като призраци сред дърветата.” В този епизод ще говорим повече за извънземни, отколкото за дървета. И най-вече защо не сме ги виждали.

Любо и Анжела отново са с Виктор Данчев, за да говорят за:

  • Формулата на Дрейк и какво ново в нея?
  • Парадоксът на Ферми и къде са всички?
  • Тъмната гора на Лиу Цъсин и трябва ли да се крием в нея?
  • Какво и как търсим?
  • Има ли какво да си кажем?
  • Как премина срещата ни с потвърден междузвезден посетител?

Слушайте ни, за да научите как звучи музиката за изчакване на вселенския телефон и да чуете първото литературно четене пред физици в ефира на подкаста ни!

Ако това, което правим, ви харесва, вижте как можете да ни подкрепите тук.

Споменато в епизода

 

Още от Лиу Цъсин:

Вселената е тъмна гора, а цивилизациите са ловци, които се промъкват като призраци сред дърветата, отмахват лекичко клоните по пътя си, стараят се да стъпват безшумно, даже дишат съвсем тихо, внимават във всяко свое действие, защото гората е пълна с много други ловци като тях… В тази гора другите са Адът. Вечната заплаха. Всеки живот, издал собственото си съществуване, е обречен на унищожение. Това е картината на вселенските цивилизации. Това е обяснението на парадокса на Ферми.

За госта

Виктор Данчев е физик в ЕндуроСат и докторант по Теоретична Физика в Софийски Университет, където работи по тема свързана с неутронните звезди. Основните му интереси са в сферата на гравитацията, физиката на високите енергии и авиокосмическото инженерство.

От 2016 г. е координатор на най-голямата практическа образователна програма, свързана с Космоса, на Балканите – Космически Предизвикателства, която подготвя следващото поколение учени, инженери и предприемачи за космическия сектор чрез работа по реални проекти. Като част от тази програма, Виктор участва и в разработването на най-големия безплатен онлайн курс за космическо образование – Spaceport.

За подкаста

Ratio Talks е подкаст-серията ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.