THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP281 – Най-голямата безкрайност [с Виктор Данчев]

В Ratio Talks продължаваме разговорите с нашия топ физик Виктор Данчев. След като покрихме темата за вероятностите, е време да се обърнем и към друга основна концепция: безкрайността.

От Любо и Виктор ще чуете:

  • Има ли “истинска” безкрайност или тя е само абстракция?
  • Дали безкрайността е по-близо до 0 отколкото до “многото”?
  • Възможни ли са безкрайностите при изчисления?
  • Как мислим за безкрайността в света на физиката?
  • Вярно ли е, че 1+2+3+…+n= -1/12?
  • Има ли форма безкрайността?
  • Има ли наистина безкрайно количество точки между А и Б?

Слушайте ни, за да чуете доколко стигнахме при броенето, справят ли се по-добре машините от нас и в коя хотелска стая от безкрайния хотел се оказахме накрая.

Ако това, което правим, ви харесва, вижте как можете да ни подкрепите тук.

За госта

Виктор Данчев е физик в ЕндуроСат и докторант по Теоретична Физика в Софийски Университет, където работи по тема свързана с неутронните звезди. Основните му интереси са в сферата на гравитацията, физиката на високите енергии и авиокосмическото инженерство.

От 2016 г. е координатор на най-голямата практическа образователна програма, свързана с Космоса, на Балканите – Космически Предизвикателства, която подготвя следващото поколение учени, инженери и предприемачи за космическия сектор чрез работа по реални проекти. Като част от тази програма, Виктор участва и в разработването на най-големия безплатен онлайн курс за космическо образование – Spaceport.

За подкаста

Ratio Talks е подкаст-серията ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.