THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP286 – Отмъщението на животните [inter alia с Васил Лозанов]

Еко месецът на Ratio ни приветства както с бодри, така и с мрачни теми, като този път inter alia се включва на страната на вторите. Какво би станало, ако един от най-големите ни страхове се сбъдне и Майката Природа остави ролята си на закрилница и се обърне срещу нас?

В основния сегмент на епизода Васко разговаря със Стефан Русинов за отмъщението на животните и по-конкретно:

  • за какво имат да ни отмъщават животните;
  • мистично или реалистично би било тяхното отмъщение;
  • каква е истинската история, вдъхновила “Моби Дик”;
  • какво са душите “по” и “хун” и как се свързват с човека и животното;
  • коя е Светата Троица на животинските хорър филми;
  • какво се случва, ако човек през 80-те смеси ДНК-то си с това на муха;
  • могат ли японските енотовидни кучета и магическите им тестиси да се справят с изсичането на горите в токийските предградия?

Не пропускайте след това и литературната ни рубрика, в която със Снежи този път обсъждаме един абсолютен културен великан, впечатляващ есеист и любим писател, чието име отеква многократно в inter alia и е съвсем на място в еко-тематиката.

Ако не сте отмъстителни катерици, които искат да сложат край на човечеството, а ви харесва да слушате гласовете и разговорите ни, можете да ни подкрепите на ratio.bg/support.

За водещия

Васил Лозанов е учител по философия и заместник-директор на Испанската гимназия (164. ГПИЕ „Мигел де Сервантес“) в София. По образование е юрист, но интересът му към човека и обществото го тласка към въпросите на психологията, метафизиката и… настолните игри. Доволен да е открил своя собствен смисъл на съществуването в учителската професия, Васко обичайно прекарва времето си обграден от приятели, книги или каквото се случи по пътя на обичайните му разходки, тъй като в разговорите и размислите открива необходимите инструменти за себеусъвършенстване. Но също така не отказва бира.

За подкаста

В мини-серията inter alia си говорим за проблемите на обществото, културата и изкуството. Например съществува ли перфектният разговор, защо изкуството е пълно с ужас и какво е бъдещото ни културно съжителсво с роботите.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.