THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP292 – Българският геном [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Този епизод е посветен на генетиката, по света и у нас.

В края на март излезе новината за първото пълно секвениране на човешкия геном. Какво значи това и какви са новите възможности, които ни очакват?

И ако тази новина идва от САЩ, всъщност новости има и много по-близо до нас. От проф. Радка Кънева, ръководител на Центъра по Молекулна Медицина към Медицинския университет, научаваме повече за проекта “Милион и един европейски генома” (“Beyond 1 Million Genomes”) и старта му в България.

Слушайте ни за седмичната си доза наука!

Споменато в епизода

  • Освободиха от затвора китаеца, който създаде първите генетично редактирани деца (тук)
  • Завършило е първото пълно секвениране на човешкия геном (тук). 
  • Проф. Радка Кънева – Ръководител на Център по Молекулна Медицина към Катедра по медицинска химия и биохимия, на Медицински Университет – София. Национален координатор на инфраструктурата за биобанкиране, част от Европейската инфраструктура за биобанкиране. 
  • Старт на проекта “милион и един европейски генома (Beyond 1 mln genomes)” и в България (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.