THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP300 – Космологията е загазила [с Виктор Данчев]

Заповядайте в следващия епизод на серията ни разговори за физика, в който си говорим за космологията и нейната голяма криза!

Любо и Анжи отново са в компанията на Виктор Данчев, с когото обсъждат:

  • Каква е формата на Вселената и как тя влияе на нейното бъдеще?
  • Как се увеличава Вселената и може ли части от нея да са недостъпни?
  • Накъде е Големият взрив и накъде е бъдещето?
  • Защо си мислим, че бъдещето се случва първо за нас?
  • Каква е енергията на вакуума?
  • Защо не можем да измерим кофа вакуум?
  • Има ли скрити характеристики във Вселената, коите могат да променят бъдещето ѝ?
  • Константни ли са константите?
  • Може ли да има самоподхранващ се ефект в разширението на Вселената?

Носим се из нашата четиримерна сфера, четиримерен хиперболоид или пък равнина, която се разширява с около 75 километра/секунда на мегапарсек, но това не вреди на качеството на записа. Чуйте го 😉

За госта

Виктор Данчев е физик в ЕндуроСат и докторант по Теоретична Физика в Софийски Университет, където работи по тема свързана с неутронните звезди. Основните му интереси са в сферата на гравитацията, физиката на високите енергии и авиокосмическото инженерство.

От 2016 г. е координатор на най-голямата практическа образователна програма, свързана с Космоса, на Балканите – Космически Предизвикателства, която подготвя следващото поколение учени, инженери и предприемачи за космическия сектор чрез работа по реални проекти. Като част от тази програма, Виктор участва и в разработването на най-големия безплатен онлайн курс за космическо образование – Spaceport.

За подкаста

Ratio Talks е подкаст-серията, в която ни гостуват учени и експерти в различни области. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.