THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP303 – ДНК на убиеца [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Днес ще чуете един по-различен епизод – част от специалната ни „тайна“ серия, достъпна само за поддръжниците на Ratio в Patreon. Вместо да говорим за актуални новини, в нея покриваме в дълбочина една конкретна тема, за която до този момент вероятно дори не сте и подозирали, че искате да научите повече.

В този епизод Никола като истински Хорейшио ни превежда през серия заплетени криминални случаи — с помощта на науката. Говорим си за научно доказани и оправдани серийни убийци, сред които и един от най-популярните в историята до днес — Зодиак убиеца.

Споменато в епизода

  • Сериен убиец (Golden state serial killer) установен благодарение на публична база данни с ДНК (тук)
  • Още за него (тук)
  • Най-ужасната серийна убийца в Австралия може и да се окаже невинна благодарение на науката (тук и в научната статия)
  • Разгадан е кодът на Зодиак убиеца след на 50 години (тук)
  • Системата за ядрена отбрана Периметър, известна още като “ръката на мъртвеца” (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.