THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP307 – Да избереш космоса [inter alia с Васил Лозанов]

inter alia приютява гласовете от “Дискусии за наука и култура” (ДНК) – видеопроект на Ratio, който представя пресечните точки на света на учените с този на хората на изкуството. Очаквайте в канала да се появяват епизоди от поредицата – ще ги познаете по различната визия!

На 11. юни се състоя грандиозният и неповторим Ratio Forum, който след известно пандемично прекъсване отново събра на едно място почитатели на науката и международни лектори, един от които бе и Рекс Уолхайм – космонавт със стаж от над 36 дни в космоса. По този повод записахме и специален епизод с гост Татяна Иванова – младата българка, която е напът да се превърне в първата жена космонавт на родината ни. С нея поговорихме за космически лагери, личността на космонавтите, разностранните ѝ интереси и какво мотивира едно момиче в съвсем млада възраст да насочи не само взора, но и сърцето си към безпределното тъмно отвъд Земята.

Ако харесвате това, което правим, ето как можете да ни подкрепите.

Дискусии за наука и култура (ДНК) е видеопоредица на Ratio, която се осъществява с подкрепата на Столична програма „Култура“.

За водещия

Васил Лозанов е учител по философия и заместник-директор на Испанската гимназия (164. ГПИЕ „Мигел де Сервантес“) в София. По образование е юрист, но интересът му към човека и обществото го тласка към въпросите на психологията, метафизиката и… настолните игри. Доволен да е открил своя собствен смисъл на съществуването в учителската професия, Васко обичайно прекарва времето си обграден от приятели, книги или каквото се случи по пътя на обичайните му разходки, тъй като в разговорите и размислите открива необходимите инструменти за себеусъвършенстване. Но също така не отказва бира.

За подкаста

В мини-серията inter alia си говорим за проблемите на обществото, културата и изкуството. Например съществува ли перфектният разговор, защо изкуството е пълно с ужас и какво е бъдещото ни културно съжителсво с роботите.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.