THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP311 – Чума [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Днес ще чуете един по-различен епизод – част от специалната ни „тайна“ серия, достъпна само за поддръжниците на Ratio в Patreon. Вместо да говорим за актуални новини, в нея покриваме в дълбочина една конкретна тема, за която до този момент вероятно дори не сте и подозирали, че искате да научите повече.

В последните две години говорим много за една определена зараза, но днес ще ви върнем назад в миналото при нейни предшественички. Обсъждаме как големите епидемии в миналото са повлиявали върху социоикономическата среда на хората.

Съсредоточихме се върху т.нар. “Антонинова чума” (165-180г.), която възниква след сравнително спокоен период сочен от много историци като най-големия разцвет на Римската империя при т.нар. “Петте добри императора”. Но нищо хубаво не трае дълго и именно при последния и най-известен от тези императори, Марк Аврелий, избухва епидемия от неизвестно заболяване (вероятно щам на едра шарка), което силно дестабилизира империята и нейните ценности. Дълготрайните ефекти трайно променят хода на историята.

Как едно заболяване може да разклати един хегемон, поставяйки началото на края на Римската империя? Има ли връзка между инфлацията и инфекциозните заболявания? Има ли сходство с реакцията на хората тогава и сега и какви други уроци можем да извлечем от този интересен исторически пример? За всичко това ще чуете в епизода.

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.