THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP315 – Първи поглед [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Разбира се, тази седмица обзорният ни епизод е посветен на първите снимки от телескопа James Webb. Сравнението на качеството, показаните обекти и дългосрочните планове на проекта са само част от нещата, които Петко и Никола обсъждат.

Спряхме се още на:

  • новата мисия на Rocket Lab;
  • царевични трюфели;
  • ферментация и мариноване.

Слушайте ни за седмичната си доза наука!

Споменато в епизода

  • Първите истински научни снимки от телескопа James Webb (първата снимка) (останалите снимки) Сравнение между изображенията на Хъбъл и Webb (тук)
  • Новата мисия на Rocket Lab изпрати апарат на НАСА в орбита около Луната (тук) (тук) Проблеми при връзката с апарата (тук
  • 19 юли, вторник, Кино Кабана, 20:00 заповядайте на събитието ни “Кисело и вкусно” където ще си говорим за ферментации, как мариноването променя вкуса на храната и как вкуса се възприема в мозъка ни (тук)
  • От вредител в деликатес – царевичен трюфел е специалитет в Южна Америка (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.