THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP317 – Хрупкаво разнообразие [със Златина Димитрова]

Всички са потънали в работа и над офиса се стели фокусирана тишина. Докато в един момент от ъгъла не се разнася оглушително “хруп-хруп”, което продължава далеч повече от приемливото…

Хрупкавите храни имат специално място в пантеона на дъвкателната гимнастика и в сърцата на повечето от нас. И именно от хрупкавото започна разговорът ни със Златина, за да продължим и в серия други вкусни посоки.

В епизода ще чуете:

  • Защо харесваме хрупкавото и какво говори текстурата на храната за нейното качество?
  • Защо трябва хората, които хрупат с отворена уста, да бъдат подведени под съдебна отговорност?
  • Вкус ли е лютото?
  • Защо мразим сини пържоли?
  • Какво влияе на вкусовото ни възприятие?
  • Какво е синдром на Гурманд?

За госта

Златина Димитрова е комуникатор на науката и учител по наука в частно средно училище Izzi Science for Kids. Има разнообразен опит в детски научни центрове и различни научни формати. Участвала е с лекции и научни шоута в различни фестивали на науката в България и по света. Част е и от Корпуса за бързо гърмене. Също така е един от ръководителите на Българският отбор на Младите естествоизпитатели и ментор на детски конкурс за комуникация на науката в Лил, Франция.