THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP319 – Сладки мечти [с Кирил Русев]

В Ratio Talks днес на гости ни е Кирил Русев – журналист със сериозен афинитет към научния нутриционизъм. Поканихме го, за да си поговорим за сладкото, захарта и подсладителите. Постарахме се, без да хвърляме паника по посока на “бялата смърт”, с факти и данни да обсъдим:

  • Какво е сладко и защо ни харесва?
  • Прави ли ни дебели захарта и има ли значение под какъв вид я консумираме?
  • Пристрастящо ли е сладкото?
  • Има ли здравословно сладко?
  • Вреди ли захарта при децата?
  • Кога и как захарта се превръща в мазнини?
  • Какво са естествените подсладители?
  • Оправдано ли се притесняваме от синтетичните подсладители и как изучаваме техните ефекти?

Споменато в епизода

  • Праг на чувствителност и предпочитания към захарта при деца, юноши и възрастни (тук)
  • Що е то относителна мотивираща стойност (relative reinforcing value) на храната и от какво зависи тя? (тук)
  • Едни и същи калории, различно омазняване – ефект на прехранване с наситени, ненаситени мазнини и захар върху отлагането на триглицериди в черния дроб. (тук)
  • Какъв е приносът на подсладените със захар напитки в затлъстяването (в сравнение с други храни)? (тук)
  • Има ли разлика между захар, глюкозо-фруктозен сироп и фруктоза от гледна точка на метаболизъм и здравен ефект? (тук)
  • А между захар, глюкозо-фруктозен сироп и мед? (тук)
  • Какво знаем за пристрастяващата сила на захарта благодарение на мишките и хората? (тук)
  • Какъв трябва да е максимално допустимият прием на добавени захари и реалистично ли е спазването на подобен лимит да спаси талиите и здравето ни? (тук)
  • Променят ли изкуствените подсладители преференциите за сладък вкус и телесното тегло? (тук)
  • Как влияе заместването на подсладени със захар напитки с изкуствено подсладени напитки върху сърдечно-съдовия риск? (тук)

За госта

Кирил Русев пише професионално за храна и хранене от 9 години. Старае се да държи мненията и емоциите си в различни джобове, като мненията подхранва с наука и здрав разум, а емоциите – с кулинария. Не държи да е прав на всяка цена и с готовност променя възгледите си в името на истината.

За подкаста

Ratio Talks е подкаст-серията, в която ни гостуват учени и експерти в различни области. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.