В Ratio Talks днес на гости ни е Кирил Русев – журналист със сериозен афинитет към научния нутриционизъм. Поканихме го, за да си поговорим за сладкото, захарта и подсладителите. Постарахме се, без да хвърляме паника по посока на “бялата смърт”, с факти и данни да обсъдим:
- Какво е сладко и защо ни харесва?
- Прави ли ни дебели захарта и има ли значение под какъв вид я консумираме?
- Пристрастящо ли е сладкото?
- Има ли здравословно сладко?
- Вреди ли захарта при децата?
- Кога и как захарта се превръща в мазнини?
- Какво са естествените подсладители?
- Оправдано ли се притесняваме от синтетичните подсладители и как изучаваме техните ефекти?
Споменато в епизода
- Праг на чувствителност и предпочитания към захарта при деца, юноши и възрастни (тук)
- Що е то относителна мотивираща стойност (relative reinforcing value) на храната и от какво зависи тя? (тук)
- Едни и същи калории, различно омазняване – ефект на прехранване с наситени, ненаситени мазнини и захар върху отлагането на триглицериди в черния дроб. (тук)
- Какъв е приносът на подсладените със захар напитки в затлъстяването (в сравнение с други храни)? (тук)
- Има ли разлика между захар, глюкозо-фруктозен сироп и фруктоза от гледна точка на метаболизъм и здравен ефект? (тук)
- А между захар, глюкозо-фруктозен сироп и мед? (тук)
- Какво знаем за пристрастяващата сила на захарта благодарение на мишките и хората? (тук)
- Какъв трябва да е максимално допустимият прием на добавени захари и реалистично ли е спазването на подобен лимит да спаси талиите и здравето ни? (тук)
- Променят ли изкуствените подсладители преференциите за сладък вкус и телесното тегло? (тук)
- Как влияе заместването на подсладени със захар напитки с изкуствено подсладени напитки върху сърдечно-съдовия риск? (тук)
За госта
Кирил Русев пише професионално за храна и хранене от 9 години. Старае се да държи мненията и емоциите си в различни джобове, като мненията подхранва с наука и здрав разум, а емоциите – с кулинария. Не държи да е прав на всяка цена и с готовност променя възгледите си в името на истината.
За подкаста
Ratio Talks е подкаст-серията, в която ни гостуват учени и експерти в различни области. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват.
Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата.
Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в Stitcher, iTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.