THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP321 – Нарколепсия [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Днес ще чуете един по-различен епизод – част от специалната ни „тайна“ серия, достъпна само за поддръжниците на Ratio в Patreon. Вместо да говорим за актуални новини, в нея покриваме в дълбочина една конкретна тема, за която до този момент вероятно дори не сте и подозирали, че искате да научите повече.

През лятото всички имаме нужда от повече почивка, затова решихме този епизод да се фокусира върху съня. По-конкретно ще си говорим за нарколепсия – заболяване, при което се нарушава възможността на тялото да регулира циркадния ритъм. Боледуващите имат силна нужда от сън и се уморяват повече.

Чуйте какво знаем за това странно заболяване и докъде сме напреднали във възможностите за лечението му в епизода!

Споменато в епизода

  • Повече информация за нарколепсията: тук, тук, тук и тук
  • Невропептидът орексин, недостигът на който се сочи като основна причина за възникване на нарколепсията (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.