THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP333 – Игра на DARTс [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Съвсем скоро ни очаква един малък празник за феновете на човешкия поход в космоса – мисията DART на НАСА предстои да се сблъска с астероид в опит да го отклони от курса му. Петко и Никола ще ви разкажат повече за нея и какво да очакваме на 26 септември.

Разбира се, няма как да прескочим и развитието на мисията Artemis 1, чието излитане се забавя повече отколкото се иска на когото и да било. Какви са причините и има ли все още шансове за успех?

Освен това, в епизода ще чуете и:

  • динозавърска смърт през пролетта;
  • изригването на Бетелгейзе;
  • тест на Starship 24.

Споменато в епизода

Инициативата на Европейска нощ на учените в България (https://night.nauka.bg/) Нашето събитие за Нощта на учените на 23 септ (тук)

Съдбата на Artemis 1 мисията – драмата продължава (тук) Защо течен водород и какво точно се случи!? (тук) В момента са се прицелили в 23 или 27 септ (тук) 23ти вече е извън плановете (тук)

Успешен статичен огневи тест с 6 двигателя на Starship 24 (тук) (проблема с плочките

Бетелгейзе всъщност е избухнал брутално през 2019, когато намаля яркостта му (тук)

Мисията DART на НАСА предстои да се сблъска с астероид в опит да го отклони от курса му (тук) (тук)

Динозаврите са умрели през пролетта, сочат нови проучвания (тук)Втори астероид вероятно е ударил Земята по същото време (тук)

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio тук: ratio.bg/support.