THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP339 – Котки убийци [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Днес ще чуете един по-различен епизод – част от специалната ни „тайна“ серия, достъпна само за поддръжниците на Ratio в Patreon. Вместо да говорим за актуални новини, в нея покриваме в дълбочина една конкретна тема, за която до този момент вероятно дори не сте и подозирали, че искате да научите повече.

Този път във фокуса ни са пухкавите създания, които завладяват сърцата, домовете и Instagram фийдовете на милиони: котките.

Възприемаме котките като сладки пухкави домошари, но все пак говорим за хищник, създаде да бъде стръвен хладнокръвен убиец.

Домашните котки нанасят сериозни вреди на дивите животни – и то до такава степен, че една-единствена котка носи цялата вина за изчезването на поне един вид птица!

След тази серия проучвания за убийствения капацитет на котките вече няма да гледате на домашния си любимец по същия начин!

Споменато в епизода

  • Котката Тибълс носи вина за изчезването на поне един вид птица на новозеландския остров Стивънс (тук)
  • Котките убийци – какво причиняват домашните котки на дивите животни (тук и тук)
  • Обзорна статия в престижното списание Nature за въздействието на котките върху дивата природа в САЩ (тук)
  • При друго изследване, учени им поставят камери и ги наблюдават за определен период. Стопаните винаги са шокирани да видят колко животни убиват котките им в един обикновен ден (тук)
  • Освободени са 1000 котки от приюти в Чикаго по програма “Котки на работа” заради проблем с плъхове в града (тук)
  • В рубриката “Doomsday Devices” на Бойко: Фракционирана орбитална система за бомбардировки, разработена през 60-те години в СССР (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.