THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP371 – Горчив убиец [Ratio Weekly с Никола Кереков]

В този епизод Никола и Петко опитват горчивия вкус на грейпфрута и махат изцяло обелката, за да открият какви тайни се крият под кората му. Това, което откриха може наистина да ви изненада!

Освен за най-шантавият плод на света, те разговарят с Мартина Маркова от Ontotext за това как изкуственият интелект може да направи разработването на нови медикаменти по-лесно, по-бързо, по-евтино и по-успешно. С нея обсъдихме:

  • Как алгоритмите понякога откриват неща, които и самите учени трудно биха забелязали?
  • Как технологиите помагат в предклиничните изпитания – периода, в който се пресяват стотици, а понякога и хиляди съединения, за да се определят няколкото най-високо потенциални които да достигнат до клинични изпитания при хора?
  • Какви са реалните приложения на изкуствения интелект в тази сфера днес?

Обсъдихме още с какво експертизата на Онтотекст намира реално приложение в анализа на огромни масиви от научна информация за да се извадят от там най-подходящите и важни за изследователите данни. Ако тази сфера ви е интересна, разгледайте възможностите за работа в Онтотекст тук.

Гледайте епизода и на видео

Споменато в епизода

  • Грейпфрута – най-шантавия плод на света (тук)
  • Нов медикамент срещу Алцхаймер, но дали работи в действителност? (тук) (тук)
  • Експериментални постановки, които да заменят животните при различни експерименти – микрофлуидни камери (органи на чип) – тук
  • Повече информация за Ontotext тук

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.