THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP378 – Играта [Vox Nihili със Стоян Ставру]

В този епизод на Vox Nihili Любомир Бабуров, Петър Горанов и Стоян Ставру обсъждат:

– Каква е връзката между играта и автоеротичността?
– Какво представлява принципът на Реалността?
– Колко инфантилен трябва да си, за да играеш?
– Има ли Голяма игра?
– Какво се случва с играта, когато влязат правилата?
– Каква е връзката между педагогика и детинщина?
– Защо професионалният спор не е „игра“?
– Какво представлява „чистата“ игра?
– Може ли публиката да играе, докато има „игра с публиката“?
– Каква е „играта“ в цирка?
– С какво не може да си играем?
– Каква е разликата между геймърът и плейбоят?
– Може ли изобщо да дефинираме играта?
– Какво представлява „невротичната“ игра?

С Петър Горанов подхванахме темата за играта, която всички играем… или сме престанали да играем. Децата знаят как да играят, но дали с възрастта (по стъпките на Русо) не се отдалечаваме от тази същностна способност на Homo Ludens. Колко луд трябва да си, за да играеш истински, и къде може да открием днес автентичната игра? Говорейки около тези въпроси, се оказа, че това, което може да кажем за играта, всъщност е … игра на думи.

Гледайте епизода и на видео

Споменато в епизода:

  • Homoludens Изследване на игровия елемент на културата, Йохан Хьойзинха, преводач: Злата Техова, Издателство „Захарий Стоянов“(2000)(линк);
  • Философията на майстора на играта, или как да накараш живота да играе по твоите правила, Мирзакарим Норбеков, преводач: Петя Талева, Паритет (2014) (линк).

За госта:
Доц. д-р Петър Горанов е преподавател в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Неговите основни интереси са свързани със следните ключови думи: етос; нрави; историческо преместване; философия и идеологии на играта; етика на характера; идеология и микро-идеология; микрология на желанието; етика и/или естетика.

За подкаста

Серията „Вокс нихили“ на Ratio Podcast и Предизвикай правото! изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото, а също така и редица дискусионни теми от сферата на философията. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в дистанционен аудио формат.