THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP379 – Лош сън [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Как спахте днес? Напълно събудени, Никола и Петко си говорят в днешния епизод за качеството на съня. Една трета от живота ни минава в спане, независимо дали сме от късметлиите, които спят дълбоко и непробудно, или се въртим дълго в леглото и се будим от най-малкия шум.

В епизода обсъждат освен различни теми свързани с подобряването на качеството на съня, но и кои са причините да не можем да спим:
– Физическите упражнения – най-лесния начин да спим по-добре;
– Нова мода във физзарядката – ходене назад;
– Светодиодите вредят и на животните и на хората;
– Лошият сън – причината да напълняване и да пускаме коремче.

Гледайте епизода и на видео

В този и някои от следващите ни епизоди ще чувате редовно факти за съня и това се дължи на новите ни партньори от Magniflex. Може да отидете онлайн и да разгледате матраците от колекция MagniStretch, които са създадени специално за физически активни хора, при които възстановяването през нощта е още по-ключово: https://magniflex.bg/ А ние отново им благодарим, че подкрепят науката и нашата работа!

Споменато в епизода:

  • Как лошия сън ни кара да напълняваме (тук) и да правим шкембенце (тук)
  • Най-лесния начин да подобрим качеството на съня си – с физически упражнения (тук)
  • Да ходиш назад – новата мода във физическите упражнения (тук)
  • Светодиодите вредят и на животните и на хората (тук)
  • Нова Зеландия иска да стане първата тъмна нация. Какво е това? (тук)
  • Хипокретин (тук)

Книги споменати в епизода:

  • Insomnia (Stephen King) (тук)
  • “The family that couldn’t sleep” (тук) 

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud