fbpx

THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP381 – Суператлетът [inter alia с Васил Лозанов]

В този епизод на inter alia говорим с доц. Боряна Ангелова-Игова за един феномен, който винаги е съпътствал спорта: стремежът за съвършенство, влaчeщ със себе си изграждането на суператлета. В дискусията се включва и добре познатия Ви от серията Vox Nihili Стоян Ставру, а основните точки на интерес са:

– машината или спортсменът е истинският суператлет;
– колко важни са лайковете за статута на суперспортист;
– какво място има етиката в сферата на спорта;
– могат ли телесните подобрения да преодолеят половото неравенство;
– смяната на пола представлява ли известен вид подобрение и суператлет ли се явява трансатлетът?

Бележка: В епизода споменаваме интерсексуалната бегачка Кастър Семеня и нейния необичаен случай, който буди редица етически въпроси. Бдителни слушатели правилно са уловили дребна грешка: основната дисциплина, в която Семеня се надпреварва, е всъщност 800m, а наложената ѝ забрана е за състезания между 400m и 1500m. Интересен факт е, че в лекоатлетическото бягане има три групи дистанции: спринтове (60m, 100m, 200m, 400m), средни дистанции (800m, 1500m, 3000m) и дълги дистанции (5000m и 10 000m).

Както винаги, ако ви допадат разговорите ни и искате да ги продължите с нас в Discord сървъра на Рацио, можете да ни станете патрони в Patreon или да ни подкрепите по друг начин на www.ratio.bg/support.

Гледайте епизода на видео

За подкаста

В мини-серията inter alia си говорим за проблемите на обществото, културата и изкуството. Например съществува ли перфектният разговор, защо изкуството е пълно с ужас и какво е бъдещото ни културно съжителсво с роботите.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.