THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP384 – Време и памет [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Свикнали сме да мислим за нашия свят като триизмерен, но често забравяме че съществува и четвърто измерение – времето.

Как тялото и мозъкът ни отчитат времето? Това е един от въпросите, чиито отговор ще търсят в днешния специален епизод Никола и Петко заедно с техните гости Бойко Неов (молекулярен биолог) и Богомил Пешев (невробиолог).

Този епизод е част от поредицата ни “Patreon Special”, до която имат достъп само нашите поддръжници в Patreon – но този път решихме да го споделим и с всички вас!

В епизода говорим още за биологичното ни възприятие за време и циркадните часовници, които дирижират оркестър от биологични процеси. Ще чуете защо времето тече различно в различни ситуации, как водораслите мерят време и още много интересни факти.

Споменато в епизода:

  • Circadian clock /тук/
  • Как работи паметта за време в мозъка /тук/
  • Книгата “Incognito” /тук/
  • Времеви клетки в мозъка /тук/

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.