THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP387 – Шпионски балони [Ratio Weekly с Никола Кереков]

В този епизод Петко и Никола разговарят за метеорологични балони, които обаче не са съвсем обикновени. Всички знаем каква е основната функция на тези балони – да предават метеорологични данни и да мерят скоростта на вятъра в стратосферата. Оказва се, че освен за събиране на информация за времето, могат да се използват и за шпионаж.

В епизода обсъждат и доколко успешна или неуспешна е била мисията на китайският роувър на Марс. Освен космически и шпионски теми, засягат и други интересни въпроси, като:

– REM фазата на съня като метод за затопляне на мозъка;
– Тороидални витла – потенциална огромна революция;
– Стабилни хартиени сламки

В този и някои от следващите ни епизоди ще чувате редовно факти за съня и това се дължи на новите ни партньори от Magniflex . За да познаете по-лесно почивката, Magniflex дава ексклузивен код – RATIO7 – за допълнителни 7% отстъпка за нов матрак. Използвайте го до 31.03 в партньорската им мрежа или отидете да тествате в шоурума им в София. А ние отново им благодарим, че подкрепят науката и нашата работа!

Гледайте епизода на видео

Споменато в епизода:

  • Китай загубиха контакт с роувъра си на Марс (тук) (тук)
  • Драмата с метеорологичните балони (тук)
  • Възможно е REM фазата на съня да е метод за затопляне на мозъка (тук)
  • Тороидални витла – потенциална огромна революция (тук
  • Драматична разлика в шума (КЛИПЧЕ)
  • Най-накрая имаме стабилни хартиени сламки (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud