THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP394 – Съновидения [inter alia с Васил Лозанов]

Сънищата са едно от най-необяснимите чудеса на естествения свят. Предсказания? Видения от други светове или алтернативни линии на времето? Резултат от натрупване на впечатления или предзнаменования на бъдещето? Може би и защото толкова малко знаем, те са ни очаровали толкова силно, че говорим за тях откакто можем да говорим.

В този епизод Васко, Ники и астралната проекция на Стефан Русинов говорят за различни културни измерения на сънищата и тяхното значение. Ето някои от акцентите:

– Kак сънува всеки от тримата?
– Mогат ли сънищата да предвещават бъдещето и как?
– Kак гледат на тях Аристотел, Артемидор Далдиански и Юнг?
– Kаква е ролята на сънищата в контракултурата?
– Kак изглежда машина, която има за цел да ни вкара в сънно състояние?
– Mожем ли да оставим съня просто да не значи нищо?
– Кои сънища наричаме кошмари?
– Защо говорим по-малко за сънищата?
– Какво е значението на сънищата в различни културни епохи?

Този месец се радваме на подкрепата на Magniflex , които от десетилетия работят усилено, за да създадат матраци, осигуряващи максимален комфорт при сън. За да познаете по-лесно почивката, Magniflex дава ексклузивен код – RATIO7 – за допълнителни 7% отстъпка за нов матрак. Използвайте го до 31.03 в партньорската им мрежа или отидете да тествате в шоурума им в София. А ние отново им благодарим, че подкрепят науката и нашата работа!

Гледайте епизода на видео

Ако пък разговорите ни ви помагат да сънувате по-интересно и спокойно, можете да ни подкрепите на на ratio.bg/support. Всички наши патрони имат достъп до Discord сървър, където дискусиите продължават.

За подкаста

В мини-серията inter alia си говорим за проблемите на обществото, културата и изкуството. Например съществува ли перфектният разговор, защо изкуството е пълно с ужас и какво е бъдещото ни културно съжителсво с роботите.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.