THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP395 – Тъмната страна на пчелите [Ratio Weekly с Никола Кереков]

“Ако пчелите изчезнат, човечеството ще има още само четири години живот,” казва Алберт Айнщайн. Или всъщност не?

Независимо дали този цитат е точен или не, има един неоспорим факт: започнали сме да възприемаме пчелите като ключов вид за екологичното равновесие.

Този епизод е част от поредицата ни “Patreon Special”, до която имат достъп само нашите поддръжници в Patreon – но този път решихме да го споделим и с всички вас!

В епизода си поговорим за:
– Как би изглеждало едно безпчелно бъдеще?
– Какво е пчелното многообразие и само медоносната пчела ли е важната пчела?
– Дали всъщност пчелите не са по-лоши, отколкото си ги представяме?

Споменато в епизода:

  • Айнщайн и пчелите – има ли основание да му се приписва популярния израз или не? (тук)
  • Пчелите като инвазивен вид и дори вредители? (тук)
  • Какво би се случило ако изчезнат всички опрашители? (тук)
  • Нуждата от пчелно многообразие в градовете: (тук)
  • Дали не спасяваме реално погрешната пчела? (тук)
  • Група “Насекомите и Ентомолозите” откъде може да черпите полезна информация за всякакви насекоми и да получавате съдействие при нужда от определяне на вид, справяне с проблемни насекоми и други: (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.