fbpx

THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP402 – Old Space-New Space [с Виктор Данчев]

Новата космическа надпревара и серията от конфликти на интереси, които тя предизвиква, провокира Любо и неговият гост Виктор Данчев, да изправят един срещу друг New space срещу Old space. Повечето хора свързват New space с малки, много на брой сателите и предимно в частния сектор. Това обаче се оказва не точно така.

Каква е основната разлика между New space и Old space и могат ли всъщност да се допълват, а не да се изправят един срещу друг, ще разбере като чуете подкаста. А в него обсъждат и още интересни теми като:

– Как можем да свикнем с космоса толкова, колкото сме свикнали с небето и авиацията?
– Какво е бъдещето ни в космоса и има повече общо с мисиите Аполо или визията на Илон Мъск?
– Може ли частният сектор да създава иновация?
– Кой ще прави космическата инфраструктура?

В месеца на Космонавтиката, наш партньор в поредицата от подкасти и събития, които организираме на тази тематика, са Endurosat – българска компания за разработка на сателитни платформи и услуги. Може да разгледате по-подробно с какво се занимават на www.endurosat.com, а ние отново им благодарим, че подкрепят науката и нашата работа!

Гледайте епизода на видео

За госта

Виктор Данчев е физик и Технически директор в ЕндуроСат. Интересува се от теоретична астрофизика, физика на елементарните частици, кинетика на плазмата и физика на свръхпроводимостта. В свободното си време обича да чете и гледа sci-fi книги и филми.